1 – Räknar du ord?
Nu har du kommit igång. Du vet vad du skall skriva, vad din berättelse skall handla om, vilken genre den tillhör. Så vad gör du då när du har skrivit ett par sidor, nästan per automatik, jo du kollar ditt ordantal.
Jag vet inte varför man gör det, men man gör det. Kanske är det för att belöna sig själv, kanske är det för att se hur många boksidor man nu lyckats få ihop. Och har man skrivit mycket kan det visst kännas roligt att se den där siffran, absolut. Men i många fall har man kanske skrivit lite mindre än vad man trott och den där siffran blir ännu ett bevis på hur mycket mer man faktiskt behöver skriva.
Och, om vi skall vara ärliga. Spelar det egentligen någon roll hur många ord som står där på skärmen? Berättelsen skall ju ut och den vill ju varken begränsas eller fyllas ut i onödan.
Så strunta i antalet, åtminstone till en början. Det enda du behöver göra är att skriva. Att drömma. Att fantisera. Och sen skriva lite till.
(Om du ändå är nyfiken på ordantalet kan du läsa här om hur många det finns i en bok.)
2 – Ordmål?
Om du ändå tycker orden är viktiga, sätt ett ordmål per dag. På så vis kommer berättelsen ändå röra sig framåt. Stephen King, till exempel, säger att han skriver minst tvåtusen ord per dag, annars får han inte lämna datorn. Kanske kan det vara något för dig också? Om du precis har börjat skriva är tvåtusen ord kanske lite i överkant, men vad sägs om femhundra?
3 – Sätt delmål
Sätt mål. Precis som med allting annat i livet, i vardagen, på arbetet, är mål oerhört viktiga för att vi skall komma någonstans. Så varför inte använda samma teknik när det kommer till skrivandet?
Om du redan har det ordmål som nämns ovan kanske även ett veckomål kan vara att rekommendera? Varför inte bestämma dig för att skriva ett kapitel i veckan? Eller om du vill ha en något snabbare belöning, varför inte njuta av en chokladbit varje gång du avslutar en längre scen? Det viktigaste är att du håller motivationen uppe och berättelsen i rörelse.
Lycka till med skrivandet!
Inga kommentarer