När man börjar skriva är det oerhört lätt att stirra sig blind på antal ord. Man använder dem som ett mått på sina framsteg och när man skrivit en stund vill man veta hur många boksidor man lyckats skrapa ihop och hur många fler man måste skriva för att lyckas få ihop en hel bok.

SLUTA MED DET!

Vi skriver det i all välmening och vi vet att du inte kommer lyssna.

Jag gör det nämligen själv också.

Men frågan är om det egentligen hjälper dig eller hämmar dig?
Fungerar det som en morot eller blir det en extra stressfaktor som du faktiskt hade klarat dig bättre utan?

Tanken är att du skall skriva för att du tycker om att skriva, för att du har en berättelse du bara måste få ur dig, och då spelar antalet ord ingen större roll. Det kan också vara bra att känna till att ett stort antal av dina väl valda ord kommer försvinna när ditt råmanus väl är färdigt och du skall börja redigera. Du kommer ta bort passager, kanske till och med karaktärer, och det kommer göra ont.

I slutändan kanske din novell blir en kort roman och din roman en novell. Det är den färdiga produkten som räknas, och det är den du skall satsa på att färdigställa.

Antal ord för skoj skull

Med det sagt skadar det inte att titta lite närmare på siffrorna, om inte annat så för att du skall få ett hum om vad det innebär att skriva en bok.

Beroende på vilket teckensnitt du använder, och i vilken storlek, kommer texten naturligtvis ta olika mycket plats. För att göra det så enkelt för dig som möjligt rekommenderar vi denna sida hos Vulkan media där du enkelt kan räkna ut ditt sidantal.

Lite siffror

Följande kan också vara bra att känna till:

200 000 ord eller mer räknas som episk roman

40 000 ord eller mer räknas som en roman. Detta är vad man på engelska kallar novel. Dock kan en fantasy/science fictionroman ligga på upp mot 115 000 ord.

55 000 till 70 000 ord är lagom för en roman som riktar sig till unga vuxna.

2000 till 7500 ord kallas novell. Denna kan dock vara längre.

Nu vet du det, så sluta stirra dig blind på siffrorna och fortsätt skriva!

Categories:

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *