För att vi skall bli riktigt bra på något är det viktigt att vi gör det regelbundet, att vi tränar på det. Och för att något skall bli enkelt att göra är det viktigt att vi gör det till vanor.

Att skapa en ny vana kan dock ta tid, självklart helt beroende på vad det är du strävar efter. Att börja träna regelbundet kommer kännas jobbigare än att dagligen vika ihop de kläder som hamnat på golvet kvällen innan, av den enkla anledningen att det ena är mer fysiskt krävande än det andra.

Men allting kan bli en vana så länge man inte ger upp, så länge man har viljestyrkan som krävs. För det är när du har gjort en sak tio gånger, tjugo gånger, varje dag, som den börjar bli en självklarhet, som den börjar bli en del av ditt vardagliga liv.

Och det är det som är så viktigt med skrivandet. Du måste göra det till en vana. Det kommer vara oerhört svårt, om inte helt omöjlighet, att färdigställa en bok om du inte sätter dig ner och skriver den. Och du kommer troligtvis inte sätta dig ner och skriva den om du inte gör skrivandet till en vana.

Det skall inte vara enkelt.

Varför? Jo, för att det är svårt att skriva. Det är ärlig talat sjukt svårt, och många författare frågar ibland sig själv varför de överhuvudtaget kämpar vidare.

Men en dag sitter dina nya vanor. Och för författaren innebär det glädjen i att hitta det där specifika ordet, att formulera den där meningen, att se berättelsen ta form. Och det kan du tacka dina vanor för.

Så sätt dig ner och skriv. Gör det till en vana. Det räcker med ett ord om dagen, men se till att det blir minst ett.

Och du, glöm inte att det är precis lika lätt att skapa dåliga vanor!

Categories:

Tags:

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *