skrivtips
Skrivtips 1

Vad vill du börja skriva om? Vad skall din bok handla om? Vilken genre? Fantastik eller romantik? Skräck eller deckare? Det kan kanske låta överväldigande, men troligtvis har du redan bestämt dig. Och nu kommer det roliga – att få ner det på papper.

Alla skriver vi på olika sätt och du kommer troligtvis inse vilket du själv föredrar under resans gång. Vissa av oss bara skriver, låter idéerna komma, skriver kronologiskt, fastnar men skriver vidare. Andra listar sina scener redan innan arbetet påbörjas, tänker ut början, mitten, slutet. Organiserar, planerar. Fördelen med denna metod är att du alltid kan titta tillbaka på din lista om du skulle fastna. Nackdelen är att du inte längre är lika fri.

Så börja skriva en mening, den allra första. Utvidga den, skriv ett helt stycke, eller en sida. Fortsätt. Låt orden strömma, strunt i hur de låter eller passar samman, bara låt dem flöda.

Skrivtips 2

Om du bara skriver när inspirationen slår till kommer det troligtvis ta väldigt lång tid innan din bok är färdig. Ett bra sätt att faktiskt få ord på pappret är att bestämma sig för att skriva ett visst antal ord varje dag. Det behöver inte vara speciellt många, det viktigaste är att du fortsätter skriva trots att det tar emot. För det är lätt att ge upp, så mycket lättare än du tror, och att ha ett ordmål gör skillnad.
Stephen King till exempel skriver tvåtusen ord om dagen, vilket kanske är lite väl ambitiöst om du precis har börjat, men något att satsa på framöver. Kanske.

Skrivtips 3

Det finns de som skriver på sitt manus vid samma tidpunkt varje dag. Det kan vara på morgonen så att arbetet blir avklarat, det kan vara på kvällen, när barnen äntligen sover. Personligen tycker jag inte tiden är det viktiga, det viktiga är att du faktiskt får det gjort. Att du skriver varje dag, om så bara ett enda ord, för att hålla berättelsen färsk i hjärnan. För det händer så mycket omkring oss dagligen, kanske har vi barn att ta hand om, ett jobb att sköta, en partner att umgås med. Kanske har vi en tv-serie vi följer slaviskt eller ett radioprogram vi aldrig missar. Oavsett är allt detta distraktioner, distraktioner som efter en stund gör din berättelse mer avlägsen och svår att nå.

Skrivtips 4

Fjärde tipset hänger ihop med det tredje och handlar om din skrivplats. Var skriver du? Får du vara ifred med dina tankar eller finns det ständigt yttre stimulans som stressar och stör dig? För många författare är platsen de skriver på av högsta vikt. Det behöver inte vara något speciellt, inte ett eget rum eller så, utan det kan räcka med ett skrivbord i vardagsrummets egna hörn. Poängen är att det skall vara en plats förknippad med skrivandet, en plats som inte används till något annat.
Men som med allting annat är det viktigt att komma ihåg att vi alla är olika. Kanske är du annorlunda, kanske skriver du som bäst i soffan, eller i sängen, eller vid köksbordet. Det viktigaste är att hitta en plats, eller flera, som passar för just dig!

Categories:

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *