råmanus

Råmanus

Du har äntligen satt den sista punkten. Din berättelse är nedskriven, från början till slut, och du är färdig.

FEL!

Det är nu den jobbiga biten börjar. (Eller den roliga, beroende på vilken typ av författare du är.) Det låter kanske deppigt, men faktum är att det är de följande bitarna som tar din berättelse från färdig till säljbar. (Något om är oerhört viktigt att tänka på om du tänker ge ut din bok på egen hand!)

Skrivtips 1

Redigera, redigera, redigera.

Ditt allra första manus, det du har fått fram när din berättelse äntligen är färdigberättad, kallas för råmanus. Din bok kommer alltså inte tryckas i den form den är nu, oavsett hur mycket du tycker om den. Det är nämligen nu redigeringen börjar!

Det första du skall göra är att låta manuset vila. Läs en ny bok och försök låta bli att tänka på det. Skriv något, en novell, ett blogginlägg eller kanske en debattartikel. Det spelar egentligen ingen roll, så länge du bara kan låta din berättelse vara för en stund.

Det kan röra sig om ett par veckor, en månad, det är helt upp till dig.

För när du läser den igen, den där berättelsen som du tror dig kunna utan och innan, då kommer du hitta en hel massa saker som utan tvekan kan förbättras. Kanske finner du logiska hål, ord som upprepas alldeles för många gånger, karaktärer som kanske inte alls var så bra, eller nödvändiga, som du från början trott, stavfel, och så mycket annat.

Redigeringen är A och O. Ditt råmanus kan vara hur uselt som helst, det spelar igen roll. Så länge du bara har fått ner din berättelse på papper kan du redigera den till oigenkännlighet (och nya höjder)!

Skrivtips 2

Dela med dig!

Det absolut läskigaste med att skriva är att låta någon annan läsa. Men faktum är att man som författare har en tendens att bli hemmablind. Du själv kan din berättelse helt utantill, du ser karaktärerna i ditt huvud, miljöerna de rör sig i, och det är oerhört viktigt för att berättelsen skall bli levande. Men det kan också innebära att du tar saker och ting för givet. Bara för att du själv vet att din huvudperson är blond och smal, eller att miljön de rör sig i är utformad på ett visst sätt, innebär det inte att dina läsare vet det. Och när man är mitt inne i skrivandet är det ett faktum som är enkelt att missa.

Genom att låta någon annan läsa, någon som inte levt i din värld de senaste månaderna, kanske senaste åren, är chansen som störst att alla dessa hål och misstag upptäcks.

Och om vi skall vara helt ärliga, det är väl så mycket bättre att din vän hittar dem än att en okänd läsare gör det?!

Skrivtips 2B

Ett annat alternativ är att anlita en lektör, eller varför inte en skrivcoach. Det kostar förvisso en slant, men du kan å andra sidan vara helt säker på att få ett objektivt utlåtande. det kan vara värt att fundera över!

Du hittar fler skrivtips på sidorna Skrivtips #1 och Skrivtips #2.

Categories:

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.