handböcker i kreativt skrivande

Har du hört det välkända uttrycket ”Alla är vi barn i början”? Bra, för det passar nämligen alldeles utmärkt in här.

Det är bara att inse, det första du skriver kommer troligtvis bli riktigt uselt. Så även det andra och det tredje. Och det är bra, för det är så man lär sig. Du kommer aldrig någonsin lära dig att göra rätt, om du aldrig gjort fel.

Tricket är att fortsätta. Fortsätta skriva, fortsätta drömma, planera, strukturera. Det är så oerhört lätt att ge upp, väljer du den vägen är du i gott sällskap, men du kommer vara så väldigt stolt över dig själv om du fullföljer.

För det är svårt att skriva, jättesvårt rent av. Det är också därför många slutar halvvägs, eller kanske till och med ännu tidigare. För det är när man har kommit en bit på vägen som det börjar bli jobbigt. Kanske håller idén fortfarande, men nu när du suttit med den ett tag, ältat den några gånger, är den inte lika färsk längre, och det börjar ta emot. Kanske slutar du skriva under några dagars tid, kanske slutar du skriva helt och hållet.

Det är här handböcker i kreativt skrivande kommer in i leken. För precis som när du gick i skolan så lär du dig något nytt genom att lyssna på de som redan kan det, de som blivit publicerade. Om du sedan väljer att lyssna på brutalt ärliga Stephen King eller den lite mer pedagogiske Bodil Malmsten är upp till dig.

Exempel på handböcker i kreativt skrivande:

 • Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande av Therése Granwald

  Denna bok är ett absolut måste för dig som på allvar vill skriva. Här hittar du inga personliga anekdoter, inga publiceringsberättelser eller roliga upplevelser. Detta är pärm till pärm av skrivtips, gestaltning, miljöbeskrivning, karaktärsbeskrivnig, storyline etc. Om du bara kan köpa en enda bok är det denna du väljer!

 • Att skriva : en hantverkares memoarer av Stephen King

  Om du någon gång letat efter en bok om skrivande har du troligtvis trillat över Kings Att skriva. Den har kommit att bli något av en modern klassiker, och är utan tvekan något speciellt för den som är intresserad av Kings författarskap. I Att skriva blandar King sin egen uppväxt med sådant han lärt sig längs vägen, och kan ses som såväl en självbiografi som en lärobok.

 • Skrivboken : en bästsäljande spänningsförfattares samlade råd av Kristina Ohlsson

  Om du tycker om svensk spänning har du troligtvis snubblat över en av Kristina Ohlssons många romaner. I Skrivboken får du ta del av hennes början, hur det vara att skriva den där första boken och spänningen i att bli antagen och publicerad. Ohlsson bjuder också på handfasta och matnyttiga råd om t ex cliffhangers, karaktärsporträtt och mycket annat.

 • Så gör jag : Konsten att skriva av Bodil Malmsten

  Så hur gör man då? När man skriver en bok? Det kommer Bodil Malmsten berätta I Så gör jag berättar hon om hur hon själv gör, vilka knep hon brukar ta till och vilka råd du skall lyssna på och vilka du skall ignorera. Detta är en bok om hur Malmsten gör, inte nödvändigtvis om hur du kommer göra det.

Listan på handböcker i kreativt skrivande kommer fyllas på efterhand.

Categories:

Inga kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »